Amsterdam wil sommige billboards uit straatbeeld

Het lijkt erop dat we binnenkort geen billboards in Amsterdam meer zullen zien met daarop zwembaden met azuurblauw water, witte bounty stranden, Afrikaanse savannes of tropisch regenwoud.

De politieke partijen GroenLinks heeft een motie ingediend om advertenties die indirect leiden tot fossiele uitwassen te weren. De reden is dat de advertenties niet in lijn zijn met de klimaatdoelen die de stad Amsterdam heeft.

<2>Contract gemeente Amsterdam en JCDecaux

GroenLinks is zo overtuigd van de noodzaak van het weren van advertenties uit het straatbeeld van de gemeente Amsterdam dat zij van mening zijn dat indien nodig zij het lopende contract met reclamebedrijf JCDecaux openbreken. Dat is niet niks, het contract loopt namelijk tot 2026 en betreft meer dan 2.000 plekken geschikt voor buitenreclame in de stad Amsterdam. Ook voor de stad zelf heeft dit consequenties, zij ontvangen zo’n 10 miljoen euro op jaarbasis van JCDecaux. De financiële consequentie voor het openbreken van het contract wordt op dit moment onderzocht.

Naast GroenLinks staan ook de Partij voor de Dieren, Denk, SP en PvDa achter de motie, wat leidt tot een raadsmeerderheid.

Geen vliegvakanties meer op abri’s, mupi’s en billboards in Amsterdam?

Naast reclames voor vliegvakanties zal het verbod ook gelden voor de olie-, gas- en kolen verkopers aan de beurt. Jasper Groen, raadslid van GroenLinks zegt het volgende: “Het is stuitend dat terwijl de bossen overal ter wereld branden en de polen smelten, Shell mag blijven adverteren op onze billboards, en in bushokjes vliegvakanties voor dumpprijzen worden aangeboden”.

GVB weert Shell als adverteerder

Begin 2020 besloot GVB dat Shell in de toekomst geen gebruik meer mag maken van de mogelijkheid om reclame te maken op de veerponten en andere type buitenreclame die GVB aanbiedt. Dit na een vriendelijk doch dringend verzoek van de activisten van Extinction Rebellion (ER). ER zet zich wereldwijd in tegen klimaatverandering en de afname van de biodiversiteit. De uiting van Shell was volgens ER pure greenwashing. Er is sprake van greenwashing wanneer een bedrijf zich ‘groener’ voordoet dan het daadwerkelijk is. De GVB sloot zich aan bij deze stelling en weert adverteerder Shell.